Iedereen die wel eens een levend wezen anders dan directe familie fotografeert, ontkomt er niet aan zich zoveel mogelijk verdekt en uit het zicht op te stellen. Dat kan op verschillende manieren, maar vroeg of laat kom je dan voor de keus voor een schuiltent te staan.

Het aanbod is enorm, waarbij eenieder voor zichzelf de afweging moet maken tussen kosten, draagbaarheid, ruimte, functionaliteit en kwaliteit. Dat betekent meestal automatisch concessies doen. Zelf heb ik al aardig wat modellen versleten (we hebben het nog steeds over schuiltenten), de perfecte heb ik nog steeds niet gezien. Net te krap, gaten op de verkeerde hoogte, gaten te klein, klittenband te luidruchtig, bodem er in (die moet er echt uit), zo kapot en dan toch wel weer prijzig, opgegeten door schapen (echt gebeurd), niet geschikt voor laag standpunt, enzovoorts.

Schuilhutfanaat en goede vriend Jurgen Sloots is zelf natuurfotograaf en heeft veel ervaring met het bouwen van hutjes. Laat dus maar aan hem over een goeie schuiltent te ontwerpen. Zijn eerste poging, de Buteo, was enkele jaren geleden al een schot in de roos, maar nog niet helemaal perfect. Nu is eindelijk de opvolger aangekondigd en ondanks dat ik hem nog niet in real life heb gezien, lijkt het op basis van de specificaties weer een stap dichter bij de ideale tent. Of tenten, want de nieuwe tent is er straks in drie uitvoeringen. Eentje voor een persoon, eentje voor twee personen, en eentje voor liggend fotograferen (dan is de bodem wel weer prettig). Het enige nadeel is dat je nu dus moet kiezen welke je wil nemen, keuzestress! Ik begin maar eens met het basismodel. Bestellen kan al (tijdelijk met crowdfunding korting), hopelijk zijn ze snel verzendklaar. Meer info hier.

Het eenvoudige portret van de ijsvogel kwam vanuit een te krappe schuiltent tot stand. Een stoeltje paste er maar net in, waardoor al mijn bewegingen de tent deden schudden. En omdat de gaten niet op de juiste hoogte zitten, kostte deze foto me een week nekpijn. Dat ongemak (nog even los van de duizenden muggen en knutjes) zie je aan het resultaat niet af. Hopelijk binnenkort verleden tijd met de juiste tent!