OVER MARIJN

Marijn Heuts (1977) is een freelance natuurfotograaf en schrijver. Marijn begon serieus te fotograferen in 2005 toen hij zijn eerste digitale spiegelreflexcamera kocht. Sinds die eerste paar opnamen volgden de ontwikkelingen elkaar razendsnel op. Wat begon als een hobby is ontaard in een passie en lifestyle. Waar het eindigt? Wie weet. Marijn probeert elk vrij moment in de natuur door te brengen. Meestal met zijn camera, maar ook met zijn echtgenote en twee dochters. Natuurfotografie biedt hem de perfecte combinatie tussen creativiteit, geestelijke rust  en actief bezig zijn in de frisse buitenlucht.

Zijn foto’s en teksten worden gebruikt in diverse websites, boeken, tijdschriften en andere publicaties in Nederland en ver daar buiten. Marijn’s foto’s worden voorts regelmatig bekroond in nationale en internationale natuurfotografie wedstrijden. Zo werd Marijn gekroond tot Lowland Photographer of the Year 2019.

Hoewel Marijn nagenoeg al zijn beelden dichtbij huis creëert, heeft hij door de jaren heen een sterke voorliefde ontwikkeld voor het Afrikaanse continent. Hij heeft veel gereisd en gefotografeerd in Zuid-Afrika, Namibië, Lesotho, Swaziland, Kenia, Malawi en Zambia en probeert als het maar even kan weer die kant op te gaan. Andere landen waar Marijn heeft gefotografeerd en zeker nog eens terug zal keren, zijn  Ijsland, Finland, Zweden, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Marijn biedt tevens speciale fotoreizen aan naar landen in Afrika en Scandinavië.  Meer informatie over deze reizen is te vinden via het menu, maar uiteraard kunt u ook altijd contact opnemen via het contactformulier of via email.

Voor een garantieregeling en het calamiteitenfonds voor deze fotoreizen werk ik samen met Meru Travel (Afrikareizen) en Floris Smeets van Phototours Norway (Noorwegen).

IETS OVER ETHIEK

De meeste foto’s van vogels en zoogdieren zijn het resultaat van vele lange uren observatie en wachten in een tent of onder een camouflagedoek. Geduld is een van de deugden waarover een natuurfotograaf moet beschikken. Hoewel niet uit te sluiten is dat de onderwerpen van de foto’s weet hebben gehad van Marijn’s aanwezigheid, doet hij er alles aan te zorgen dat zij geen hinder van de fotograaf ondervinden. Zodra een dier onnatuurlijk gedrag of stress vertoont, is het tijd voor een andere aanpak, of zelfs voor een ander onderwerp. Het inzetten van een cameraval of een draadloze afstandsbediening biedt in dat opzicht nieuwe mogelijkheden, die tot veel minder verstoring leiden.

Marijn bewerkt zijn foto’s stuk voor stuk. Onder bewerking moet in dit geval optimalisatie worden verstaan, geen manipulatie. Elke foto is Marijn’s persoonlijke interpretatie van wat hij zag en voelde toen hij de ontspanknop in drukte. Soms lijkt dat op de werkelijkheid, soms niet. Artistieke vrijheid heet dat. Bij de optimalisatie worden echter geen elementen aan de foto toegevoegd of er uit verwijderd, zodat telkens een getrouwe weergave overblijft van de scene zoals die zich voor Marijn ontvouwde. Omdat Marijn uitsluitend in RAW fotografeert, zijn aanpassingen aan levels, curves, verzadiging en verscherping onontbeerlijk. Filters worden alleen in het veld gebruikt en niet in de nabewerking. Voor omzettingen naar zwart-wit gebruikt Marijn Adobe Photoshop of Nik Silver FX.