Onlangs in de mail een bericht van ZOR. Wie? De titel van de mail deed me al rap zoeken naar de Spam-knop, maar gelukkig las ik toch de hele Engelstalige mail en bleek het te gaan om een aanbieder van fotoprints, genaamd ZOR. Of ik hun product wilde testen en er een review over wilde schrijven. Dat wil ik altijd wel, want hoe meer aanbieders ik kan reviewen, hoe beter dat is voor mensen die op zoek zijn naar een goede plek voor hun afdrukken. Zo geschiedde en dus bestelde ik onlangs een 90×60 ZOR-alu afdruk.

Website en mogelijkheden

ZOR was een voor mij onbekende naam in de wereld van de printaanbieders. Volgens hun eigen, prima verzorgde website, zijn ze in 2015 in Brussel begonnen en in korte tijd in heel Europa gaan leveren. De Franse markt is hun voornaamste afzetgebied op dit moment.

“Zor.com is begonnen in 2015 in Anderlecht, België. Na een aantal jaren hebben we onze diensten uitgebreid in Europese landen en met trots onthullen we dat sindsdien we uitgeroeid zijn tot één van Frankrijks grootste aanbieders op het gebied van fotoafdrukken.”

Uitgeroeid. Ik hoop het niet voor ze. Het verklaart wel meteen dat de communicatie in prima Engels plaatsvindt, en de website in meerdere talen beschikbaar is. Kleine taalfoutjes als deze in het Nederlands zijn ze dan vergeven.

De website is erg overzichtelijk en dat komt vooral door het feit dat ze slechts drie keuzes aanbieden: ZOR-alu (foto op aluminium/dibond), ZOR-glass (foto op plexiglas) en ZOR-ex (foto op forex). Er wordt rechtstreeks gedrukt op aluminium en plexiglas, het gaat dus niet om een fotoprint die achter glas of op dibond wordt geplakt. Met name bij aluminium iets om rekening mee te houden, want witte pixels worden zo metaalkleurig. Dat er direct op het materiaal wordt geprint, zorgt er ook voor dat er geen keus is tussen glans en mat. Ergens jammer, maar het scheelt weer hoofdbrekens. benieuwd hoe glanzend of mat het zal worden!

De overzichtelijke, strakke website van ZOR.

Qua ophanging laat de keuze te wensen over. Je kunt al dan niet kiezen een setje 3M klevende vastklikstrips mee te bestellen, waarmee je de afdruk rechtstreeks op de muur plakt. En dat is het dan ook. Het is een eenvoudige en goedkope manier van ophangen, maar misschien minder geschikt voor wisselende plaatsing. De afdruk is verwijderbaar en weer ophangbaar zo vaak als je wil, maar ergens anders ophangen betekent nieuwe strips aan de muur hangen. De afdruk hangt vrij dicht op de muur, dus de zwevende schaduwwerking is beperkt, maar met dank aan de vrij dikke strips wel aanwezig. Andere aanbieders geven vaak de keuze tussen aluminium ophangprofielen, afstandhouders of kleefhouders die op een schroef of spijker in de muur horen te rusten. Het is vrij eenvoudig zelf aluminium strips te maken en te bevestigen. Door de keuzes beperkt te houden, houdt ZOR de tarieven wel laag.

Ophangen kan enkel met plakstrips. Sticky.

De tarieven van ZOR zijn namelijk bepaald niet aan de hoge kant. Eerder bijzonder laag. Ze vergelijken hun prijzen op de website zelf al met die van andere aanbieders en desgevraagd lieten ze weten de marges laag te houden omdat hun uitgangspunt is dat mooie afdrukken voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Nobel. Zoals gezegd koos ik voor een 90×60 ZOR-alu print, de prijs exclusief verzendkosten is slechts EUR 34,99. Bij een bekende concurrent kost dit formaat liefst EUR 77,95, bij een ander zelfs EUR 137,95 (deze laatste is wel inclusief ophanging rondom). Het geeft te denken en ik ben dan ook extra benieuwd naar de kwaliteit.

Qua maatvoering zijn er een aantal standaardmaten beschikbaar, maar elk gewenst formaat kan geleverd worden waarbij vooraf de maten ingevoerd kunnen worden en je meteen ziet wat de prijs gaat zijn. Geen verrassingen dus. De verzendkosten zijn wel wat hoger dan gewend, maar niet onredelijk. ZOR geeft de keuze tussen thuisbezorgen of ophalen bij een DPD punt. Het verschil is enkele euri en dus laat ik mijn afdruk voor EUR 15,95 thuisbezorgen.

De verzendkosten, een nette en duidelijke tabel per soort afdruk en naar gewicht. Geen verrassingen.

Tenslotte is voor degenen die voor 100% kwaliteit gaan ook het ICC-profiel per afdrukvorm op de website beschikbaar. En gewoon op de productpagina, niet ergens weggestopt in een submenu. Top! Bij het softproofen in Photoshop blijken de kleuren wat warmer/roder uit te pakken. Omdat het verschil niet groot is en eigenlijk wel goed uitpakt, besluit ik de afbeelding er niet op aan te passen.

De gekozen afdruk. Warme kleuren en fijne details voor de uitdaging, en vooral geen witte delen waar het metaal zou doorschijnen.

Bestellen is een fluitje van een cent. Product kiezen, afbeelding uploaden (check de FAQ voor minimale resolutie –spoiler: 100 ppi– en kleurruimte), afmeting kiezen, account aanmaken en versturen. ZOR doet niet aan beeldoptimalisatie en dus is er nergens een vinkje dat je kan vergeten uit te zetten. Wat je er in stopt komt er als het goed is ook zo uit.

De ZOR-alu Print

Op hun website geeft ZOR aan dat de productietijd momenteel 10 dagen is, waarvoor ze excuses maken. Ik bestelde op vrijdag en kreeg dinsdag al bericht dat de bestelling verstuurd was. Op woensdag stond DPD al voor een dichte deur. Aan tweede pogingen doen ze bij DPD niet dus kon ik de print twee dorpen verderop gaan halen bij een afhaalpunt. Dat had ik dus ook kunnen kiezen voor EUR 7 minder. Ach ja.

De verpakking is enorm. Ik had toch een 90×60 besteld?Wat meteen opvalt is dat het gevaarte niks weegt. Dat gaat wel goed komen met die plakstrips. De schrik zit er goed in als ik zie dat de hoeken van de kartonnen verpakking ingedrukt en gedeukt zijn. Het zal toch niet waar zijn. Maar als ik heel voorzichtig de overdaad aan verpakkingstape heb weggesneden en het karton open vouw, maakt blijdschap zich van me meester. De afdruk zit in noppenfolie, dikke foam hoeken er op geplakt en geklemd tussen foam vierkantjes. Die ingedrukte stukken karton zaten mijlenver van de eigenlijke afdruk. En die is dus reuze goed beschermd. Compliment.

 

De verpakking is ruim groter dan de print, en die laatste kan nergens heen door de blokjes foam.
Bescherming van de randen. Top!

Eenmaal uitgepakt maakt zich zoals altijd eerst een wow-effect van me meester. Het blijft wat met je doen om je eigen foto zo groot in handen te hebben. Vaker doen is dan altijd wat in me op komt. Als de euforie wat is gezakt kan ik neutraler naar de kwaliteit kijken. En die is dik in orde. De print is heerlijk mat, iets wat ik altijd veel liever zie dan glans. Hij reflecteert totaal geen licht en is vanuit alle hoeken goed te bekijken. Prachtig classy!

De kleuren zijn zoals verwacht (want soft proof met ICC-profiel) iets warmer dan op het scherm, en pakt zoals gehoopt hier heel mooi uit. Ook is de afdruk ietsje (minimaal) donkerder dan op het scherm. Maar dat heb je altijd, omdat je monitor licht van achteren door de afbeelding schijnt en een printer natuurlijk niet. Ook de scherpte is prima. De haren op de rug van de wilde hond had ik goed verscherpt en dat komt prachtig tot zijn recht. Je moet de afdruk dan wel op een gangbare afstand bekijken en er niet met je neus op duiken. Daarom beoordeel je de scherpte op het scherm ook op 50%.

Als je er wel met je neus op duikt, kun je de kwaliteit van de druk beter zien. En die lijkt prima. Heel fijntjes zie je her en der een minuscuul dun lijntje (van de printkop?), maar het valt zo goed als weg en mag geen naam hebben. Ook prima dus!

Als ik één klein minpuntje moet noemen is het de afwerking van de achterkant. Dat klinkt raar, dus laat het me uitleggen. Dibond bestaat uit twee lagen aluminium met er tussen hard plastic. Dat plakt ZOR allemaal niet zelf op elkaar, maar wordt van grote platen gesneden. En dat lijkt met een niet al te scherp mes gedaan. Het aluminium is helemaal goed, het hard plastic ook. Maar op de achterkant zit een soort wit folie met dibond-logo en dat is nogal rafelig aan de randen. Ik moest her en der wat vezels weghalen omdat je ze anders vanaf de voorzijde ziet uitsteken. Geen halszaak, maar een aandachtspuntje.

Update: navraag bij ZOR leverde al snel de reactie op dat de folie is bedoeld ter bescherming en eenvoudig helemaal verwijderd kan worden. Dat laatste klopt.

De afdruk met een colorchecker, zodat ik elk kleurzweem kon uitschakelen. De kleuren zijn iets warmer (roder) dan de originele foto.

De prijs voor deze ZOR-alu bedraagt zoals gezegd een schamele EUR 34,99. Met verzending is het EUR 51,00 en dat is nog steeds niet veel voor een dermate groot formaat kwaliteitsproduct. Ik vind het een echte aanrader. Als je een hele expositie moet inrichten scheelt het geen slok op een borrel, maar een extra borrel. Proost!

Conclusie

Voor een zeer sympathieke prijs levert ZOR een heel mooi product, eenvoudig te bestellen via een strak zakelijke en overzichtelijke website. Ik zou ze zeker een kans geven!

+ kwaliteitsproduct
+ matte druk!
+ snel in huis
+ prettig geprijsd
+ duidelijke website en prijsstelling

– rafelige afwerking folie achterzijde (update: het betreft beschermfolie die eenvoudig te verwijderen is)
– keuze ophanging beperkt tot 3M klevende vastklikstrips

Zelf aan de slag met de wanddecoraties van ZOR.com kan HIER. Of direct naar de foto op aluminium, de ZOR-alu print.