Vorige week is de nieuwe Benro FH100M2 aangekondigd. Een paar weken eerder kreeg ik de vraag of ik enige tijd als proefkonijn met de nieuwe houder door het veld wilde hupsen. Daar had ik wel oren naar. Snelle conclusie: de toch al fijne houder is nog verder verbeterd voor nog meer gebruiksgemak.

De meeste reviews wijzen uiteraard op het systeem met de filterframes: de filters plaats je in een kunststof frame, waardoor ze beter beschermd zijn en je niet meer met je vingers aan de filters hoeft te komen. Een verstelbaar wieltje aan de achterzijde laat je de filters afzonderlijk op en neer bewegen. Erg fijn. Ook de wijze waarop de houder op de adapterring wordt bevestigd is gebruiksvriendelijker geworden. Toch is het iets anders dat mijn aandacht trok en me enorm blij maakte met de nieuwe houder.

Kenmerken en pluspunten

Bediening volledig van achteren. En het ziet er ook nog eens gelikt uit.

Ik schreef tweeëneenhalf jaar geleden een review over de FH100 houder.

Het van achteren kunnen draaien van een polarisatiefilter was toen nog redelijk uniek te noemen. De kanttekening die ik er destijds bij plaatste, was dat het wegnemen van het polarisatiefilter nogal bewerkelijk is. Ook het gebruiken op lenzen met verschillende diameter vergt nogal wat handelingen. Dat komt omdat in de oorspronkelijke houder het polarisatiefilter in/op de adapterring zit gemonteerd. Wil je bijvoorbeeld van 77mm naar 82mm of andersom, dan moet de borgring los, het polarisatiefilter uit de adapterring en in de andere adapterring, waarna de borgring weer vast moet. Een hoop gedoe, zeker als het mooie licht maar kort van duur is. Bovendien wil de borgring na verloop van tijd nogal eens wat lastiger te verwijderen zijn. Een alternatief is een 77-82 verloopring op de adapterring schroeven, maar die is zo dun dat ook daar geldt dat verwijderen na verloop van tijd een meerdaagse frustratieklus kan blijken.

Veer- en schroefsysteem in een, daardoor snel en betrouwbaar tegelijk. Verwisselen naar een lens met andere filtermaat is zo gepiept.

Op de FH100M2 zit het polarisatiefilter nu in de filterhouder zelf geschroefd, en niet meer op de adapterring. Je kunt nu dus de adapterringen op je lenzen geschroefd laten, waarna je de houder met of zonder polarisatiefilter snel van lens kan wisselen. Wat een opluchting! Het verwijderen van het polarisatiefilter is ook veel gemakkelijker. Er is geen borgring meer en het filter kent geen bewegende delen meer. Met een bijgeleverde klem schroef je het filter zo uit de houder, zonder vette vingers op het glas.

Het polarisatiefilter zit nu in de houder in plaats van de adapterring. Veel eenvoudiger te plaatsen en te verwijderen.

De filterframes zitten stevig in de houder, er uit vallen is absoluut niet mogelijk. Het in de houder plaatsen gaat om die reden ietwat stroef, maar dat komt de degelijkheid en veiligheid van het systeem dus ten goede.

Als extra plus ziet de houder er met de toevoeging van rode elementen nog wat flitsender uit. De tekstmarkeringen lijken overbodig maar zijn dat in de praktijk niet. Ik kan zelf tenminste nooit onthouden welke kant ik op moet draaien om een filter op of neer te laten bewegen. Ook fijn is dat filters van andere merken gewoon in de kunststof frames passen. Er staat geen overbodige druk op en je resin of glazen filters blijven netjes heel. Stap dus gerust op de FH100M2 over als je filters van andere merken bezit.

Lichtdicht en in de cases passen alle merken 15×10 filters

Kleine verbeterpunten

Omdat de filters in de frames blijven zitten, zou het fijn zijn als er een mogelijkheid is de frames van een aanduiding te voorzien zodat je meteen het juiste filter uit de tas grijpt. De ovaal uitgefreesde plek helemaal bovenin het filter biedt die ruimte, ik vermoed dat daar nog wel een accessoire voor komt. Instant update: Benro bevestigt dat er in de toekomst stickervellen worden meegeleverd.

Over de filtertas gesproken: de Benro filtertas biedt ruimte aan voldoende filters, en ook de houder past er bij. Die tas raad ik dus echt aan, anders zwerft de houder met het polarisatiefilter los in je tas. De voorzijde kun je met een 82mm dop afdekken, de achterzijde niet. Dat maakt los in de tas behoorlijk kwetsbaar. Mocht je het fijn vinden de adapterringen op je lenzen te laten zitten, bedenk dan dat je lensdoppen niet meer passen. LEE levert al tijden plastic kappen die in plaats van een lensdop over lens en ring klemmen. Het zou fijn zijn als Benro die ook (mee) kan leveren.

Conclusie

Nogmaals de conclusie: de toch al fijne houder is nog verder verbeterd voor nog meer gebruiksgemak. De mijne gaat niet meer terug!

De specificaties van alle Benro FH100M2 accessoires zijn hier te vinden.