Eind vorig jaar schreef ik een review over de Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sports, specifiek met het oog op het gebruik tijdens een safari. De review werd en wordt goed gelezen en heeft verschillende mensen doen besluiten deze lens aan te schaffen. Allemaal zijn ze enorm blij met hun lens.

Vorige week werd ik gebeld door Sigma met de melding dat er ook mensen zijn die zich laten afschrikken door de laatste foto in de review, die met de rare vignettering. Ik heb de mensen van Sigma de situatie ter plekke (mist, waterig tegenlicht) uitgelegd en het RAW-bestand opgestuurd voor verder onderzoek.

Ter illustratie hieronder een drieluik.

150600
Onderaan de onbewerkte RAW met enkel lenscorrectie aangevinkt. In het midden de RAW met flinke contrastverhoging. Bovenaan dezelfde bewerking, maar nu met lenscorrectie uit.

Zoals je kunt zien is zelfs met lenscorrectie aan (middelste foto) het effect nog aanwezig. De vignettering is dus niet de enige boosdoener. Ik vermoed dat het licht op een aparte manier wordt gebroken door de combinatie van mist en tegenlicht. Daardoor ontstaat niet alleen de donkere rand, maar ook de lichtere ring aan de binnenkant er van. Ook de mensen van Sigma konden er niets anders van maken dan een samenloop van factoren die in de praktijk niet zal voorkomen. Zo zul je een bewerking als hierboven niet snel loslaten op een foto die in mistige omstandigheden is genomen.

Voor de volledigheid, slechts vier foto’s hebben dit verschijnsel (van de 4.000 die ik met deze lens heb gemaakt). Vier minuten na deze foto maakte ik er een die het verschijnsel in het geheel niet laat zien. De mist was toen al grotendeels opgetrokken en het contrast in de foto al veel groter.

Kortom: niks om je door te laten afschrikken. Alle credits naar Sigma dat ze reviews als de mijne serieus nemen en niet schromen contact op te nemen om het eventuele probleem op te lossen. Hulde.

De hele review is hier te vinden.