Het Duitse Saal Digital timmert in Nederland behoorlijk aan de weg. Door fotografen van allerhande pluimage de kans te geven een product te proberen met flinke korting, genereren ze in korte tijd veel aandacht. Een tijd geleden schreef ik al een review over hun fotoboek en onlangs meldde ik me met succes aan voor de mogelijkheid een wanddecoratie te testen.

Website en mogelijkheden

SAAL biedt verschillende soorten veelgevraagde wanddecoraties aan. Op hun website staan ze in een erg handige, overzichtelijke tabel gepresenteerd. Laat je niet voor de gek houden door de vanaf-prijzen, die zijn voor de kleinste formaten en de verschillen worden vanzelfsprekend flink groter met het formaat.

Ik ben fan van vergelijkingstabellen, alle info in éen oogopslag! De titel verraadt nog steeds een zweem van Germanisme.

Eenmaal op een van de mogelijkheden geklikt krijg je nog meer info en voorbeeldfoto’s van de betreffende wanddecoratie. Ook krijg je hier te zien welke ophangmogelijkheden je kunt kiezen. De standaard ophanging bestaat uit metalen zelfklevende strips waarmee je ook de spiegel op je badkamer kan ophangen. Zelf doen levert extra foutkans op, dus die kies ik niet. De afstandhouders loop ik met een grote boog voorbij, geen gaten in mijn foto’s, zelfs niet met de lekkerste kaas tussen de gaten! Dus kies ik voor de profiel ophanging, zodat ik de decoratie altijd en overal kan ophangen.

Misschien is het omdat ik niet van poetsen houd, maar ik koos voor de niet afwasbare Gallery Print. Waarom de Gallery Print niet afwasbaar is wordt op de website overigens niet glashelder. Ik vermoed dat er best een vochtige doek overheen mag.

Zonder gekheid: afdrukken op Dibond, forex (schuimplaat) en canvas bestaan al lang en ken ik inmiddels wel. Van alle vormen heb ik er al wel enkele in huis. Een print achter acrylglas had ik nog niet in bezit en dit is de uitgelezen kans daar verandering in te brengen. Telkens als ik er ergens eentje zag hangen zag ik een onderdeel van het interieur in plaats van een afgedrukte foto.

2mm acrylglas (de foto is op het acrylglas gedrukt) met daarachter een plaat dibond (twee platen aluminium met daartussen een plaat polyethyleen). Sandwich iemand?

Interessant aan de Saal-website is dat er voor ‘professionals’  aanvullende informatie beschikbaar is. Zo is er een tabel te vinden met de pixeldimensie die voor elk afdrukformaat het ideale resultaat geeft. Over afdrukformaten gesproken: er staan er heel veel in de uitgebreide keuzetabel maar je kunt elke denkbare afmeting en verhouding handmatig aangeven. Maatwerk dus, heel fijn.

Ook stelt Saal in het profi-deel ICC-profielen beschikbaar zodat je je foto desgewenst kunt ‘softproofen’ voor je deze uploadt. Net voor de Gallery Print die ik wil is geen profiel beschikbaar, maar glas is glas dus lijkt het ICC-profiel voor Acrylglas de juiste keuze. Softproofen van mijn foto levert in Photoshop geen noemenswaardige verandering op in kleur, contrast en helderheid. Dat geeft vertrouwen!

De foto die ik koos is niet bepaald de eenvoudigste voor een mooie print. Dit panorama bevat diepe zwarten en felle warme tinten (tegen het randje van uitbijten van het roodkanaal aan), maar ook details in de schaduwen en subtiele kleurverlopen. Zowaar een uitdaging. De zwartwit foto’s die in het Saal-boek nog leidden tot wiskundige patronen durfde ik niet meer te uploaden. Flauwekul natuurlijk, voor de wanddecoratie zal een heel ander proces en andere apparatuur gebruikt worden dan voor de boeken. En ik was wel toe aan iets nieuws.

De uitverkoren foto. Van alles wat, ik kon weer niet kiezen.

Saal biedt de keuze tussen online bestellen en via speciale software die voor zowel Windows als OSX beschikbaar is. Omdat ik geen seriebesteller ben en ik de foto niet ga vervuilen met allerhande ontwerpdingetjes, voldoet de website prima. Goed en snel.

Voor zakelijke bestellers nog een aandachtspuntje: pas bij het afrekenen kun je je bedrijfsgegevens invoeren, inclusief btw-nummer. Je krijgt echter wel een te betalen bedrag met Duitse btw (Saal is gevestigd in Duitsland) inbegrepen. Pas na bestellen krijg je een email met een factuur waarin de btw wordt verlegd. Dat gaat dus niet goed, als de btw wordt verlegd betaal je deze niet aan de leverancier, maar direct aan de Nederlandse fiscus. Eenmaal (ten onrechte) betaalde Duitse btw krijg je niet zomaar terug. Wellicht gaat dit in de software wel goed.

De Gallery Print

Al na een dag krijg ik een mail dat Saal met vreugde kan mededelen dat de bestelling op de post is. Dat is razendsnel! Ik kijk met spanning uit naar de 60×30 cm Gallery Print. Dat uitkijken duurt niet lang want na 3 dagen staat DHL al op de stoep met een dunne kartonnen verpakking. De wanddecoratie wordt behalve door de stevige buitenverpakking beschermd door een flinterdunne plakfolie en een velletje foam aan de afdrukzijde, en het geheel is met folie nog eens strak op een stuk rigide karton gewikkeld. Aangezien dibond en acrylglas hard en stevig zijn was de kans op beschadiging ook minimaal.

Mooi he? Zelf gemaakt! De witbalans van deze foto van een foto zorgt dat de kleuren minder geel zijn dan in de originele foto. In het echt matchen ze heel behoorlijk. Snapt u het nog?

Eenmaal uit de verpakking ben ik in eerste instantie blij verrast. De afdruk ziet er geweldig mooi en professioneel uit, met volle kleuren en een stevige glans. Zoveel glans zelfs dat ik mijn positie ten opzichte van het raam goed moet kiezen om de afdruk te kunnen beoordelen. Het is onderdeel van de Gallery uitstraling van de print.

Een kleine maar: wil je een niet (of minder?) reflecterende wanddecoratie, dan kun je voor een matte druk kiezen. Helaas zat daar een meerprijs op van EUR 10 voor dit formaat. Helemaal begrijpen waarom mat bijna altijd duurder is dan glans begrijp ik niet. Voor mijn gevoel haal je er glans vanaf en zou je dus korting moeten krijgen. Maar blijkbaar voeg je mat toe en kost dat centjes.

Spiegeltje, spiegeltje. Gelukkig hebben we een mooie buitenlamp.

Als de eerste indruk is weggezakt ga ik de afdruk beter bekijken. De scherpte is dik in orde, alle fijne details zijn mooi zichtbaar. Het acrylglas voor de print haalt optisch enige scherpte weg (zie ook de tabel bovenaan) maar er blijft ruim voldoende over. Ik bekijk ook even de achterkant en concludeer tevreden dat het ophangsysteem daadwerkelijk kaarsrecht is bevestigd en goed vast zit.

Dan is het tijd voor kleuren, contrast en helderheid. Ik open de afbeelding op mijn scherm en ga er met de afdruk naast zitten. Het softproofen gaf weinig afwijking en dat blijkt te kloppen. De print is wel wat donkerder dan de afdruk op mijn scherm, maar dat is altijd zo. Op je monitor komt het licht immers van achteren. Eigenlijk zou je al je foto’s iets moeten oplichten voor je ze naar de drukker stuurt. Het verschil is niet groot en ook in de donkere delen blijven voldoende details zichtbaar. De kleuren kloppen verder erg goed, enkel in het felste gele licht rechtsboven geeft de afdruk iets toe en gaat de kleur meer naar het oranje dat de rest van de lichtbaan ook kent.

Wel opvallend is dat in fijne verlopen en egale vlakken wat details verloren zijn gegaan. Niet alleen zijn de fijne overgangen tussen gele, oranje en rode tinten wat uitgevlakt tot een soort gemiddelde, enkele van de boompjes en struikjes in de mist die je op het scherm nog prima kan ontwaren, moet je nu van dichtbij bewust opzoeken. Het is een van de kenmerken van directe druk op acrylglas dat details en scherpte wat verloren gaan en dat klopt dus. Het blijft alleszins binnen de perken.

Ontdaan van alle kleur voor een eerlijk vergelijk. In de inzet de bijna verdwenen struikjes in de afdruk. Daarbuiten de eigenlijke foto op mijn scherm.

Het relatief bescheiden formaat koos ik omdat het dan nog betaalbaar was. Weliswaar kreeg ik een mooie waardebon van Saal, de prijzen van dit soort kwaliteitsproducten lopen snel op met de afmeting. En aangezien dit een eerste test is, ga ik niet meteen flink bijbetalen zonder zeker te weten dat het eindproduct het waard is.

De prijs voor deze Gallery Print bedraagt inclusief de aluminium ophanging en verzendkosten EUR 70,95. Dat is niet eens zo gek veel voor een wanddecoratie van dit formaat. Zonder ophanging (of met standaard ophanging) gaat er nog eens aardig wat af. Helemaal niet gek, bijvoorbeeld bij Whitewall betaal je boven de EUR 100 (exclusief verzenden) voor een vergelijkbare Gallery Print, en dan ook nog eens de basisvariant. Daarbij moet wel gezegd worden dat Whitewall een fotoprint achter het acrylglas plakt en dat Saal rechtstreeks op het acrylglas drukt. In theorie zouden scherpte en details bij Whitewall dus een stuk beter moeten uitkomen. Wie weet test ik het ooit.

Is die wierook nu zo groot of de afdruk zo klein? Volgende keer neem ik een grote-mensen-formaat!

Conclusie

Saal levert met hun wanddecoratie een premium product tegen een heel schappelijke prijs. De website biedt veel en duidelijke info en de beschikbaarheid van ICC-profielen is een echte pre. Binnen no-time heb je een professioneel ogende wanddecoratie in huis, waarvan de afdruk voor het overgrote deel conform de afbeelding op je (gekalibreerde!) scherm is. De kleine afwijkingen in kleur en verloop zijn vermoedelijk niet te voorkomen bij een uitdagende afbeelding als deze. Een echte aanrader dus.

De enige spijt die ik heb is dat ik slechts 60×30 heb genomen. Deze foto had enorm opgeblazen in de woonkamer kunnen hangen. Als ik dat alsnog wil moet ik het bedrag van de waardebon dit keer wel zelf bijbetalen. Iemand een 60×30 Gallery Print kopen? Uniek!

Zelf aan de slag met de wanddecoraties van Saal Digital kan HIER.