In maart 2017 schreef ik een review over de Tenba Shootout 32L fototas. Inmiddels heeft Tenba de tas van een upgrade voorzien en zijn er tevens 14L en 16L exemplaren aan de lijn toegevoegd. Hieronder een kort overzicht van de wijzigingen.

Hetzelfde maar toch anders

Veel is er niet veranderd aan de tas. En dat hoefde ook niet. De pasvorm, het draagcomfort en de fantastische ritsen zijn nog steeds aanwezig, net als de ingebouwde regenhoes en de verstevigde en watervaste onderkant. Ook de zij-ingang zit er nog steeds in, handig als je de tas zo inricht dat er aan de onderkant dwars een camera met kortere lens ligt. Ik gebruik het in de praktijk niet. Het voorvak, de twee extra voor-voorvakken en het laptopvak aan de rugzijde zijn er ook nog steeds, gelukkig maar.

De grootste verandering zit hem in de afmetingen. Nog steeds heeft de tas een inhoud van 32 liter, het onderliggende sommetje is echter veranderd. De nieuwe tas is aan de buitenkant gemeten namelijk 5 centimeter langer en 8 centimeter smaller. Aan de binnenkant vertaalt zich dat in 5 centimeter meer lengte en 5 centimeter minder breedte. De diepte is onveranderd, net als het gewicht. En deze nieuwe maten zijn perfect voor mijn gebruik. In de vorige review noemde ik als minpuntje het brillenvak. Ik draag mijn bril doorgaans op mijn neus en de ruimte die in de tas wordt weggesnoept betekent dat er slechts beperkte lengte aan apparatuur in past. In mijn geval was de Tenba de landschapstas en mijn oude ClikElite de wildlife tas. Want daar paste een telelens in en in de Tenba niet. De nieuwe Tenba is een alles-in-een. Door het wegnemen van het brillenvakje en de extra centimeters past er nu ineens een telelens met aangekoppelde camera in! In mijn geval zelfs met de 1.4x converter er aan! In de breedte lever je wat in, maar dat zijn centimeters naast een liggende lens. Enkel op reis prop ik daar wel eens wat kabels en doekjes naast en dat kan nog steeds. De tas lijkt aan de zijkanten nu ook wat steviger, minder plomp. Voor vliegreizigers: het ziet er nu ook kleiner en draagbaarder uit!

Camera met lens en converter past er languit in, tight!

De overige wijzigingen zijn vooral cosmetisch van aard. De voering aan de binnenzijde is nu middengrijs in plaats van lichtgrijs. En de vakken in de klep zijn minder doorzichtig gemaakt. Het ziet er strak uit, maar ergens is het toch ook wel handig als je kan zien wat je ook weer in die vakjes had gepropt. Wel fijn is dat het bovenste klepvak nu een groot vak is. Dat waren er twee en die waren vrij klein. Behalve dat er weinig in paste kon je er ook lastiger met je handen in. Tenslotte lijkt het materiaal van de voering ook iets anders, waardoor de klittenband van de schotten nog beter hecht.

De ondoorzichtige klepvakken. Voor wie iets te verbergen heeft.

De ritsen hebben nog allemaal dezelfde kleur, waardoor ik persoonlijk nog graag een setje zipper-pulls in foute kleuren gebruik. Zo open ik niet het voorvak als ik mijn camera wil pakken en kletteren mijn lenzen niet op straat als ik een velletje papier wil pakken.

Samengevat

De Tenba was een een heerlijke tas in alle opzichten en de oorspronkelijke versie gebruik ik nog steeds met veel plezier. De ritsen zijn nog net zo soepel als destijds.
Met de update is er nu echter geen noodzaak meer een andere tas er naast te gebruiken voor het vervoeren van een lange telelens. In de foto bovenaan zie je dat ik naast de 400mm, de 100-400 en een 24-70 ook nog een 16-35 en/of een tweede body kwijt kan als ik de korte lenzen rechtop plaats. Ben je een fotograaf die graag altijd echt alles meezeult, dan zal de Tenba wellicht te klein zijn voor jouw gebruik, maar voor ieder ander is het de perfect maat.