Naast mijn Clik Elite fototas (review volgt) had ik al jaren een good old Lowepro Minitrekker. Voor als ik de 500mm niet mee hoefde te nemen en op pad wilde met een kleinere tas. De Minitrekker viel echter compleet uit elkaar na jaren intensief gebruik. De ritsen waren al meer dan eens opgelapt, er zaten gaten in het materiaal en de tas was, laten we zeggen, een beetje uitgezakt. Groot was mijn vreugde toen me werd aangeboden de Tenba Shootout 32L aan een grondige test te onderwerpen. Net voor een tweeweekse reis naar Noorwegen kon de timing niet beter.
Disclaimer: ik heb de tas niet zelf gekocht, word niet voor deze review betaald en word geacht een eerlijke review te geven.
Materiaal, kwaliteit en verstelbaarheid
Wat meteen opvalt is het materiaal van de Tenba tas. Anders dan het stugge en dikke materiaal dat veel concurrenten gebruiken, maakt Tenba gebruik van zacht en soepel nylon materiaal. Bijkomend voordeel is dat de tas in lege staat bijna niets weegt. Volgens de beschrijving kan dit toch sterke materiaal bovendien een behoorlijke bui hebben. Uiteraard wordt voor noodweer een vastzittende regenhoes meegeleverd, bereikbaar via de onderkant van de tas. Aan de rugzijde wordt gebruikt gemaakt van ademend mesh, zodat transpiratie wordt afgevoerd. Geen idee waarheen, maar in elk geval niet de tas in. De gaatjes in het mesh blijken een favoriete verzamelplek voor zand, sneeuw, takjes en steentjes. Weinig aan te doen, want de tas andersom neerleggen zorgt dat je niet meer bij je spullen kan. Kwestie van de juiste plek kiezen om de tas neer te zetten/leggen. De onderzijde is voorzien van steviger en vuilafstotend materiaal.
Een van de unique selling points van de tas is het vlindersysteem dat zou moeten zorgen voor meer draagcomfort. Ik kan meteen bevestigen dat het werkt. De ‘helpen’ zwenken mee met de lichaamsbouw. Omdat ze ook nog eens dik gewatteerd zijn kun je deze tas met gemak de hele dag op je schouders dragen. De Clik Elite heeft vanwege gewichtsbesparing veel dunnere ‘helpen’ en die gaan na verloop van tijd in je schouders drukken. Het draagcomfort wordt verder versterkt door een metalen frame in het rugpand, rechtstreeks overgenomen uit de outdoor wereld. Door dit harnas komt het gewicht op de heupen te hangen en houdt de tas bovendien beter zijn vorm (het dunnere materiaal maakt de tas immers flexibeler en minder vormvast).
Zoals de meeste tassen is de Tenba Shootout 32L voorzien van ruim voldoende verstelbare riemen zodat de tas precies op jouw maat kan worden afgesteld. Zeker als je er langer mee moet lopen (zonder tussentijds te fotograferen) is het aan te bevelen hier even goed tijd aan te besteden. Te vaak zie ik fotografen die hun tas veel te hoog dragen en zo al het gewicht aan hun schouders ophangen. Daar hebben we echter onze heupen voor gekregen, gebruik ze dan ook. De heupband is wat dik (draagt lekker) en zit soms in de weg als de tas het bagagevak in het vliegtuig in moet worden gefrot. De tas blijft wel netjes binnen de afmetingen die doorgaans zijn toegestaan, over het gewicht van de gemiddelde volle fototas ga ik het verder maar niet hebben. Wil je een minder ‘bulky’ tas, dan is de heupriem afneembaar. De tas is net iets dieper dan ik van een dergelijke formaat tas gewend ben. Prettig omdat ook de iets grotere lenzen zo helemaal kopje onder gaan.
Met een apart riempje is de tas eenvoudig bovenop een trolley te bevestigen zodat ie op vliegvelden met je mee kan rollen. Draagcomfort is immers fijn, niet dragen is altijd nog beter!
Gebruiksgemak, compartimenten, vakken en zakjes
Erg fijn is dat de tas meer een klepmodel heeft dan de Lowepro. Daarmee bedoel ik dat het deksel echt als een klep op het cameravak valt (de rits zit verder bovenaan het cameravak en gaat tot helemaal beneden open) en daardoor altijd eenvoudig dicht te ritsen is. Bij andere tassen zit de rits iets lager rondom het cameravak, waardoor ik altijd moest vechten met de tas om deze goed dicht te krijgen. Naar mijn idee stond er daardoor ook veel meer druk op de rits van die andere tassen.
Binnenin heeft de Shootout een zee van ruimte. Althans, als je eerst de enorme berg meegeleverde verdelers even verwijdert. Dat is meteen de grote uitdaging van deze tas. Je kan hem volledig naar eigen keuze inrichten met grote en kleine verdelers en verdelers met een uitsparing voor een (kleine) lens. Ik zag door de bomen het bos niet meer en heb op internet gezocht naar foto’s van indelingen. Daarmee kwam ik al snel op een voor de reis naar Noorwegen fijne indeling. De verdelers zijn redelijk dun en dat is prettig vanuit het oogpunt van ruimte en gewicht. Verdere gewichtsbesparing wordt gerealiseerd door de verdelers te ‘perforeren’. De lekkerste kaas tussen de gaten.
Bijzonder is dat de tas aan de zijkant een kleine ritstoegang heeft die je in staat stelt de camera uit de tas te halen zonder deze af te doen en/of zonder de hele voorklep te openen. In de praktijk heb ik er geen gebruik van gemaakt omdat we in Noorwegen rustig vanaf een locatie fotograferen en de tas dus gewoon netjes wordt neergezet. Bovendien heb ik standaard een L-bracket op de camera en dan past het allemaal net wat minder door de opening. Ik zie het voordeel er wel van in. Gebruik je de zijtoegang niet, dan kan de tas natuurlijk op meer reguliere wijze worden ingedeeld, dus met de camera/lens combinatie in de lange weg. Door de boel zoals ik deed overdwars in te pakken komt het grootste gewicht wel op de heupen terecht en niet bij de schouders. Prettig!
Naast het hoofdvak heeft de Tenba een scala aan kleinere vakjes. In de binnenzijde van de klep kun je in drie doorzichtige vakjes kleine accessoires kwijt, aan de voorzijde van de klep zitten twee kleine vakjes voor bijvoorbeeld telefoon en kabeltjes, en daaronder een groot vak voor papieren of je filtertasje. Het vak voor de (maximaal 17 inch) laptop zit heel slim aan de rugzijde verwerkt en is alleen via de zijkant bereikbaar. Het gewicht van de laptop komt zo dichter bij je lichaam te hangen. Wederom met het oog op optimaal draagcomfort. Heb je geen laptop bij je, is dit ook een prima en veilige plek voor tijdschriften of losse filters (in hun hoesjes/doosjes).
Aan de zijkanten zitten kleinere vakjes, waarin je een monopod, flitser en wat kleine zaken kan opbergen. In een van de vakjes zit een tasje voor je geheugenkaartjes, en wel aan een koord. Geniaal. Tenslotte zit er aan de onderkant een uitvouwbare houder voor je statief. Hoger op de tas zet je het statief dan vast met aparte riempjes. Ik draag mijn statief nooit aan de tas maar altijd over de schouder, maar het is fijn dat het in elk geval kan. Zonder statief kun je de genoemde riempjes andersom vastmaken en dan trekken ze de tas als het ware ‘in elkaar’. Wederom met het oog op een juiste gewichtsverdeling en bijbehorend draagcomfort.
Apart aan de tas is het laatste vakje: aan de bovenkant zit een verhard vak voor een bril. De gedachte er achter ontgaat me enigszins. Ik heb niet voor niets een bril, en die hou ik dus ook op tijdens het fotograferen. Hoewel anderen zullen betogen dat het afzetten zal leiden tot betere beelden. Een zonnebril zou wel nog kunnen. Ik gebruikte het vakje voor accessoires die ik vaker nodig had, zoals adapterringen voor de filterhouder of een draadontspanner. Of zaken die wat meer bescherming nodig hebben zoals mijn telefoon. Nadeel van het verharde vak is dat het in het hoofdcompartiment ruimte wegsnoept. Aan de andere kant ook een voordeel, want daardoor past mijn 500mm lens niet in de tas en kom ik niet toch in de verleiding deze mee te nemen!
Als geheugensteuntje heeft Tenba icoontjes op de kleine opbergvakken gedrukt. Een sleuteltje voor gereedschap, een bril, een monopod. Handig als je de vakken daar ook voor gebruikt, maar als je recalcitrant van aard bent is het ook weer bere-irritant om haast verplicht te worden de vakjes voor iets bepaalds te gebruiken. De icoontjes voor statiefhouder en regenhoes zijn weer wel handig, die vakken kunnen immers niet anders gebruikt worden.
Tenslotte mijn absoluut favoriete onderdeel van de tas: de ritsen. Dat klinkt wellicht vreemd, maar ik heb werkelijk nog nooit zulke soepel lopende ritsen bediend. Niet in een tas, niet in kleding, nergens. Het schijnen zelf-reparerende ritsen te zijn. Dat zal best, ik weet in elk geval dat ze zonder haperen open en dicht zoeven en dankzij de hangertjes ook met handschoenen nog prima te bedienen zijn. Een verademing na het geworstel met de ritsen bij Lowepro. Een minpuntje dat werkelijk voor elke tas geldt: de ritsen van hoofdvak en voorvak zouden een andere kleur moeten krijgen. Ze zitten zo dicht op elkaar dat je nogal eens de verkeerde grijpt. Een mens moet iets te wensen over houden, niet?
Instant update: Nou ja! Bijna direct wordt mijn wens ingewilligd. Tenba komt met zogenaamde ‘zipper pulls’. Felgekleurde hangertjess om aan de ritsen te bevestigen. Handig in het donker en om de ritsen uit elkaar te houden. Het zijn de kleine dingen die het doen, die het doen. Vooralsnog in vier kleuren verkrijgbaar.
Plus- en minpunten
+ Stevig, soepel en licht materiaal
+ Zeer flexibele indeling
+ Hoog draagcomfort door zwenkende helpen en metalen frame
+ Fantastische ritsen
+ Etui voor geheugenkaartjes aan koord
– Brillenvakje gaat ten koste van ruimte in hoofdvak
– Heupriem is bulky (maar afneembaar)
– Mesh rugzijde vult zich met troepjes
Conclusie
Op het moment van schrijven kost de Tenba Shootout 32L met EUR 339 ongeveer hetzelfde als vergelijkbare tassen van de bekende concurrerende merken. Ik ben tot op heden met name erg content over het geweldige draagcomfort van de tas, het dunne, soepele materiaal en de fantastische ritsen. Een verademing vergeleken met de stroeve en vaak defecte ritsen die ik nog ken van de Lowepro Minitrekker en AW Trekker.
De tas is degelijk gebouwd en lijkt (dus inclusief de ritsen) wel tegen een stootje te kunnen. Stevige sneeuwbuien waren ook zonder gebruik van de regenhoes geen enkel probleem. Over de duurzaamheid kan ik op dit moment echter nog niets zinnigs zeggen. Als er nieuws is op dat vlak zal er zeker een aanvulling op deze review volgen.
Naast de 32L maakt Tenba ook kleinere versies van de Shootout. Zo zijn er de 18L en de 24L. Let wel dat deze kleinere versies (vanzelfsprekend) ruimte bieden aan een kleinere laptop (respectievelijk 13 en 15 inch). Wel ontberen ze allebei het brillenvakje.