Kort geleden kreeg ik een vriendelijke mail van een dame van Fotofabriek, of ik interesse had een fotoboek van ze uit te proberen. Hoewel de naam me in eerste instantie weinig zei, leerde een korte zoektocht op Google dat het toch wel een serieuze en goed bekend staande partij is. De ietwat ‘goedkope’ naam Fotofabriek dekt dus niet de lading die je op het eerste oog zou verwachten. Les geleerd. Omdat ik een tijd terug al een boek van Saal Digital had gereviewd, leek me dit een mooie kans eenzelfde boek bij een andere partij te laten maken en zo een eerlijk vergelijk te maken. Dus greep ik de kans met beide handen aan en ging aan de slag.
Software
De software van Fotofabriek is eenvoudig te installeren, fijn dat er zowel voor Windows als OSX een versie is. Het bestand is klein en rap gedownload. Kleine tegenvaller is dat na het openen de software zich uitgebreid gaat updaten en vullen met allerhande templates en dergelijke. Dan ben je toch zo weer enkele minuten verder, terwijl je zit te popelen om aan de slag te gaan. Maar goed, dat is gelukkig eenmalig.
De software van Fotofabriek is zowaar behoorlijk intuïtief. De keuze uit de mogelijke producten is duidelijk en eenmaal gekozen voor een 30×30 hardcover boek (vanwege het vergelijk met het Saal-boek wilde ik een soortgelijk formaat album maken) opent een nieuw product. Het is dan altijd even wennen aan wat er zich aan mogelijkheden voor je ogen ontvouwt, maar in dit geval gaat dat heel goed. De layouts die je per pagina kunt kiezen wijzen zichzelf, het zijn er niet TE veel (geen zinloze, frivole opzetjes). Wat ik wel wéér mis is de mogelijkheid een enkele foto op een pagina te zetten, en wel in het midden van de pagina. De enige mogelijkheid een enkele foto te plaatsen vult meteen de hele pagina met een vierkant bijgesneden en opgeblazen beeld. Dat herstellen was nog niet zo eenvoudig. Uiteindelijk blijk je in deze software rechts op de afbeelding te kunnen klikken, en dan kun je kiezen voor herstellen van de beeldverhouding en voor centreren in horizontale en verticale richting. Probleem opgelost, en na dat voor één spread te hebben gedaan is het eenvoudig de opmaak naar nieuwe pagina’s te kopiëren.
Anders dan bij Saal wordt de binnenkant van de cover automatisch niet met een foto bedrukt, deze is voorzien van een blanco schutblad. Bij Fotofabriek dus geen verrassing, de software begint ook met een enkele pagina, dan al je dubbele spreads, en afsluitend weer een enkele pagina. Helder!
Mijn boek bestaat wederom uit 48 pagina’s (identiek aan het Saal-boek), wat dus een boel scrollen over de tijdbalk betekent. Ik kopieer hier een opmerking uit die review: er is geen eenvoudige manier om bijvoorbeeld de tweede spread naar achteren te verplaatsen, omdat er geen overzicht van je hele boek in thumbnails bestaat. Je kan een spread wel verslepen, maar alleen binnen het zichtbare deel van de tijdlijn. Verplaatsen naar het eind kost zo zes sleephandelingen. Slepend.
Gedurende het opmaken word je bestookt met tips. Dat lijkt vervelend, maar bijvoorbeeld tips over het gevolg van plaatsing van foto’s op en over de stippellijnen is best nuttig.
Mijn boek heeft meer pagina’s dan de 24 die bij de standaardprijs zijn inbegrepen. Omdat ik geen toestemming kreeg een boek met 48 pagina’s te proberen (althans niet zonder bijbetaling), ben ik natuurlijk benieuwd wat de eindprijs van mijn fabrikaat gaat zijn. Wat schetst mijn verbazing: dat is nergens te zien. Pas als je boek klaar is en je wil gaan bestellen, word je geconfronteerd met de uiteindelijke prijs. Let wel, dat is na het uploaden van je project (je zult nog maar een 56k modem gebruiken…) en het bezoeken van de Fotofabriek-website. Als je met een budget zit dat niet mag worden overschreden, is het toch jammer dat je als je harde werk klaar is terug moet om te gaan schrappen. Kortom: een tussenstand in beeld zou een aanrader zijn.
Linksboven in beeld staan enkele icoontjes waarvan het raden is wat ze doen. Even met de muis er boven blijven hangen geeft geen popup tekst. En klikken deed niet altijd iets veranderen. Vreemd. Rechtsboven vind je een uitroepteken waarmee je kan checken of je pagina eventuele problemen kent. De omschrijving is helaas summier, zoals bijvoorbeeld: te lage resolutie. Enerzijds zou het fijn zijn te weten hoeveel groter de afbeelding dan zou moeten zijn. Anderzijds is de waarschuwing op niets gebaseerd. De afbeelding heeft namelijk ruim voldoende pixels om op 300ppi de volle 30cm breedte te benutten. Vermoedelijk kijkt de software zoals zo vaak naar de bestandsgrootte van de foto en die zegt toch echt helemaal niets over de resolutie. Een zwartwit foto van 3600 pixels met weinig detail geeft een klein bestand, een kleurenfoto met allemaal takjes van 800 pixels geeft mogelijk een groter bestand. Welk van de twee is nu geschikter om groot te printen? Precies, die met de kleinste bestandsgrootte maar de meeste pixels.
In de categorie ‘leuke dingen voor de mens’ heeft de software een en ander te bieden. Na de upload krijg je een mail met een link naar een voorbeeldweergave van je boek. Het ligt mooi op een verweerd houten tafel met een kop koffie er naast, en je kunt langs alle pagina’s klikken. Heb je besteld, krijg je na een dag een link naar een filmpje, waarin je kan zien hoe je cover in de machine wordt gefabriceerd. Weer een dag later zie je hoe je pagina’s in de cover worden verlijmd. Het maakt het boek allemaal niet mooier of goedkoper, maar de ervaring wel leuker en de nieuwsgierigheid (het niet kunnen wachten) groter. Dikke plus voor de ‘beleving’.
Keuzemogelijkheden
Fotofabriek biedt de keuze uit diverse fotoboeken. Je kiest in eerste instantie een formaat, de keuze voor papier en afwerking maak je pas helemaal aan het eind, na het uploaden van je boek. Je gaat dan naar de bestelpagina op de website en krijgt zoals al aangegeven dan ook pas te zien wat de meerprijs van je extra pagina’s en de verschillende opties voor het hele boek is. De keuzemogelijkheden zijn aardig, maar niet helemaal ‘compleet’. Zo is het boek standaard voorzien van papier met een (gelukkig beperkte mate van) glans. Als je echt mat (Satin Gloss) papier wil (wat ik mooier vind), kost je dat hoe dan ook extra, in dit geval EUR 10 voor 48 pagina’s. Dat is bij de concurrentie anders, daar is er altijd de keuze tussen standaard glans en standaard mat.
Verder kun je kiezen voor een vlakliggend boek (anders gebonden), met de optie voor hoogglans papier. Het vlakgebonden boek heeft volgens Fotofabriek ander papier dan standaard papier zodat het mooier ligt. Hoe anders en of het mat of glanzend is weet ik niet, ik heb het niet getest.
De cover kun je voorzien van een foto, of je kiest voor een cover van kunstleer of linnen. Ook hier moet je extra betalen voor een matte cover. Dat haalt de glans er wel wat van af. Leuk is de optie om een kleinere versie van je boek mee te bestellen. Dat lijkt vooral gericht op huwelijksalbums, waar het vrij gebruikelijk is de ouders van beide kanten een kleine versie van het trouwalbum te geven. Ook bij Fotofabriek moet je extra betalen als je geen streepjescode op je boek wil. Jammer, maar dat is echt overal zo. Hier alleen wel aan de prijzige kant. Lekker laten zitten dus die geplette zebra, al is ie bij Fotofabriek door formaat en centrale plaatsing wat opvallender aanwezig dan bij SAAL.
Het boek
Mijn keuze viel zoals gezegd op een vierkant boek van 30×30 centimeter. Voor zowel de cover als de binnenbladen koos ik standaard papier. Mat vind ik veel mooier, maar het was me de meerprijs in dit geval niet waard. Ik gebruikte voor een eerlijke review en vergelijking de zelfde bronbeelden als vorige keer, dus zwartwit en af en toe behoorlijk ruisachtig.
Het boek was na een ruime week binnen. Helemaal niet te lang en vanwege de filmpjes die je toegestuurd krijgt wordt de wachttijd voor het gevoel korter. In een stevige kartonnen verpakking tref je het boek aan, in een plastic folie. Uit de verpakking valt meteen op dat 30×30 toch flink groter is dan 28×28. Omdat het gebruikte papier vele malen dunner is dan in het boek van Saal, oogt het wat uit verhouding. Groot en dun, de Sidonia-look. De cover ziet er goed uit, al word ik weer bevestigd in mijn voorkeur voor mat. De glimmende voorkant oogt net wat minder chique.
Een beetje jammer is dat de toch perfect op maat gemaakte coverafbeelding ietwat uit het lood is geprint. Het hartebeest en de titel staan niet precies in het midden, maar ruim te ver naar rechts. Als ik terugkijk in de software zie ik aan de stippellijn dat er rechts mogelijk veel wordt afgesneden. Ik had het dus kunnen weten, maar jammer is het wel. Voorkomen kon ook niet, want de software adviseert me de ruimte buiten de stippellijn volledig te vullen om witranden te voorkomen. De cover is ook geen 30×30 centimeter maar bijna 31 in beide richtingen. Dat is dus wel meer boek voor je geld. Ik heb meteen het Saal-boek eens nagemeten en die haalt de beloofde 28cm juist niet: 27,5 in beide richtingen.
Het boek is goed stevig ingebonden en ligt mooi dicht op tafel. Ga je bladeren, dan is het papier toch aan de dunne kant. Je moet je best doen slechts één pagina te pakken te krijgen en een iets te stevige duim geeft al gauw kreukels in de pagina. Het dekt niet de lading ‘zwaar papier’ die de bestelsoftware meegeeft aan deze papiersoort. De glans van het standaard papier is inderdaad een lichte en niet storend. Ik word nu toch erg benieuwd naar het premium Satin Gloss papier dat zowel matter als dikker zou moeten zijn.
De drukkwaliteit is erg goed in orde. De foto’s hebben een mooi contrast, de lichte delen zijn behouden gebleven en de schaduwen zijn veel opener en gedetailleerder dan in het Saal-boek. Ook is de toegepaste verscherping veel beter zichtbaar, soms zelfs op het ’too much’ af. Bijzonder positieve verrassing en een bevestiging van mijn Saal-review, is de manier waarop de moeilijke beelden zijn gedrukt. Ik doel dan op de foto’s met veel details en ruis, die in het Saal-boek nog tot wiskundepapier leidden. Daar is in dit boek helemaal niets van te zien, de foto’s zien er geweldig mooi uit, de ruis geeft de gedrukte foto’s juist extra ‘feel’. Precies zoals bedoeld en gehoopt!
Opvallend als je de boeken naar elkaar legt is dat zwartwit een relatief begrip blijkt. Waar ik van het SAAL-boek dacht dat het kleurneutraal was, lijkt het nu aan de groenige kant, terwijl het Fotofabriek-boek een sepiazweem lijkt te hebben. Beiden zijn best mooi om te zien, maar als je voor neutrale zwartwit foto’s gaat, natuurlijk niet de bedoeling. Wat zwart is moet zwart blijven, nietwaar?
Conclusie
De software is intuïtief en biedt voldoende mogelijkheden, zonder uit de band te springen. Van sommige icoontjes is niet duidelijk wat ze doen, en sommige handelingen kun je enkel uitvoeren met de rechtermuisknop. Fijner zou het zijn als alle handelingen via een icoontje én via de rechtermuisknop te vinden zijn. Jammer dat het invoeren van een gangbare 3:2 foto op een pagina meteen tot een beeldvullend vierkante weergave leidt. Dat moet je handmatig terugdraaien en dat gaat niet heel eenvoudig. De afwezigheid van een teller zodat je weet hoeveel je boek op enig moment gaat kosten vind ik ronduit storend, te meer omdat je het hele upload- en bestelproces door moet voor je er achter komt dat het eventueel te duur wordt. De levertijd is behoorlijk kort en wordt opgeleukt door filmpjes van het productieproces.
Het product zelf is dik in orde, Fotofabriek heeft geen enkele moeite met lastige beelden met veel details en ruis. De details in de schaduwpartijen zijn prachtig en de lichte sepia zweem is, hoewel niet bedoeld, best mooi. De standaardpagina’s vind ik te dun waardoor het boek niet echt als een boek oogt. De meerprijs voor dikker, matter papier, maakt dat het boek uiteindelijk qua prijs in lijn is, en zelfs iets duurder, dan bij SAAL of andere aanbieders. In eerste instantie lijkt Fotofabriek voordeliger, maar aan het einde als de opties worden gekozen, wordt dat verschil meer dan rechtgetrokken. Ben ik tevreden met het boek? Jazeker!
Mocht je zelf een Fotofabriek album of een ander product willen maken, dan kan dat via www.fotofabriek.nl en www.fotofabriek.nl/fotoboek-maken.
Mijn ideale situatie gaat ontstaan als beide partijen fuseren tot SaalFabriek en een 28×28 boek met mat, dik SAAL-papier bieden en dat onder de printers van Fotofabriek leggen! A man can dream, nietwaar? Realistischer is misschien een derde aanbieder die me in de gelegenheid wil stellen hun product te onderwerpen aan mijn zwartwitte colorful Africa test?