Ongeveer een jaar geleden plaatste ik hier een uitgebreide beschrijving hoe je je eigen drijfhut kan bouwen. Na deze heel wat keren te hebben ingezet in zomer, najaar en winter, heb ik de hut pas geleden aangepast. Hierbij een korte uiteenzetting van het waarom en hoe.
Ik koos destijds voor drie lagen XPS-schuim van 5 centimeter elk. Voldoende drijfvermogen om op de hut te kunnen steunen in diep water was het idee. Bij normaal gebruik is het drijfvermogen zo groot, dat 10 centimeter schuim boven de waterspiegel uitstak. Dan nog de houten plaat en de Wimberley, en het gevolg is dat de camera zo’n 20 centimeter boven de waterspiegel hangt. Dat is laag, maar niet ‘drijfhut-laag’.
Ik heb daarom een vierkant uit de hut gezaagd dat groot genoeg is om de Wimberley te kunnen monteren en draaien. Van dat vierkant heb ik twee van de drie lagen XPS verwijderd en vervolgens heb ik het restant teruggeplaatst. Ik heb het vastgeschroefd met twee z-beugels die bestaan uit elk twee verzinkte verstevigingshoeken van elk 6cm. Daarmee is de camera 10 centimeter gezakt, doel bereikt. Ik zou nog iets lager kunnen als ik de Wimberley vervang door een regulier balhoofd.
Ik had uiteraard het hele middendeel kunnen verwijderen, zodat er eigenlijk twee langwerpige drijvers overblijven, verbonden met een plank met daarop net boven het water de camera. Het voordeel daarvan is dat je de camera dan ook meer naar boven en beneden kan kantelen, handig bij vliegende vogels. En je komt met je lens tot vlak boven het wateroppervlak.
Maar door zoveel plank en XPS weg te halen verlies je enorm veel drijfvermogen, te veel om nog op de hut te kunnen steunen bij dieper water. Ook loop je het risico dat er bij golfjes, onstuimig weer of een kantelbeweging van je lens water in je spullen komt. Voor mij is dit een gulden middenweg tussen laag en risicomijdend, en bovendien heb ik nu een mooi bakje voor converter en telefoon.
Omdat het hele vierkant er uit moest en daarna is teruggeplaatst, krijg je natuurlijk geen perfect waterdichte oplossing aan de onderkant meer. Om te voorkomen dat het water onder de camera omhoog komt, heb ik aan de boven- en onderzijde watervaste lijmkit gebruikt om de aansluiting te dichten. Daarna heb ik de hele hut gecoat met twee lagen Mr. Boat epoxy. Niet alleen is de hut nu 100% waterdicht, de harde epoxy-laag zorgt er voor dat de schuimdelen beter tegen een stootje kunnen, en dat er geen deeltjes schuim in het water afbrokkelen.
Mocht je nog aan een drijfhut willen beginnen, dan kun je bovenstaande meteen toepassen en de onderste laag XPS heel laten. Scheelt een hoop gepiel met zagen en waterdicht maken!